Çapraşık dişlerin tedavisindeki uygulamalar yıllar içinde önemli derecede gelişmiş ve hastalara daha kullanışlı imkânlar sunmaya başlamıştı. Bir dönem sıkça karşılaştığımız diş rengindeki braketlerin ve hastalar tarafından takıp çıkartılabilen şeffaf plakların kullanımı, estetik açıdan göreceli olarak bir kolaylık sağlamış olsa da özellikle yetişkin hastaların ortodontik tedavi ile ilgili estetik kaygılarını tam olarak ortadan kaldıramamıştır.

Özellikle son dönemlerde yapılan reklam kampanyaları ile parlatılmaya çalışılan Şeffaf Plak Tedavisi hastalara sabit ortodontik tedavinin bir alternatifi olarak gösterilmeye çalışılmış ancak tedavi sonuçları ortaya çıkmaya başladıktan sonra bu tedavi yönteminin sadece çok basit vakalarda başarılı bir şekilde kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.

Günümüzde her türlü ortodontik bozuklukta uygulanabilecek estetik ortodonti yöntemi denildiğinde aklımıza Görünmeyen Diş Teli veya Görünmez Diş Teli olarak bilinen Lingual Ortodonti gelmektedir. Her ortodontist tarafından uygulanamayan ve ilave bir eğitim gerektiren Lingual Teknik konusunda aslında her konu çok net olsa da maalesef dijital ortamda dolaşan bazı yanlış bilgiler bu tedavi seçeneğini değerlendiren hastalarda bazı soru işaretlerine sebep olmaktadır.

İşte Lingual Ortodonti hakkında bazı merak edilen sorular ve cevapları!

Lingual Tedavi de braketlerin uygulanmasını takiben ne tür rahatsızlık ile karşılaşılır? 

Ağız içerisinde tükürük salgılanmasında artış, dilde tahrişler ve bazı vakalarda hasta ağzını kapattığında alt dişlerin üst ön dişlerin arka yüzeylerine yerleştirilen braketlere değmesine bağlı olarak yan bölgedeki dişlerde bir açıklık meydana gelebilir. Söz konusu bu rahatsızlıklar kalıcı değildir, kademeli olarak düzelmekte ve yaklaşık olarak 2-4 hafta arasında tamamen ortadan kalkmaktadır.

Lingual Ortodonti de laboratuar aşaması ne kadar önemlidir? Bu konuda nelere dikkat etmek gerekmektedir?

Lingual Tedavi yi dışarıdan takılan tellerden (labial teknik) ayıran en önemli özellik ve vazgeçilmez kısım kişiye özel braketlerin hazırlandığı laboratuar aşamasıdır. Kesintisiz laboratuar desteği olmadan Lingual Ortodonti ile başarılı sonuçlar almak mümkün değildir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise laboratuarın Lingual Teknik konusundaki tecrübesi ve kesintisiz desteğidir. Biraz daha detaylandırmak gerekirse bazı hekimler Lingual Ortodonti vakaları için laboratuar desteğini yurt dışından almaktadırlar. Laboratuar desteğine Lingual Tedavi nin her aşamasında gerek duyulacağı dikkate alınırsa braketlerde kopma ve kırılmanın meydana geldiği durumlarda hasta ile ilgili işlemlerin yeniden yurtdışındaki laboratuarda yapılacağı ve bunun içinde tedavi süresini uzatan bir bekleme süresi olacağı açıktır. Bu sebepten dolayı Lingual Tedavi yi değerlendirecek hastaların laboratuar işlemlerini kendi bünyesinde yapan klinikleri tercih etmesinde fayda olacaktır.

 

Lingual Ortodonti de ağız bakımı dışarıdan takılan teller göre daha mı zordur?

Hastaların fırçalama tekniklerine alışması ayrıca ara yüz fırçaları ve diş duşu kullanımı ile bu konuda herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.

Lingual Tedavi de gömük dişler sürdürülebilir mi?

Evet gömük dişler Lingual Ortodonti tedavisi ile sürdürülebilir. Sürdürme işlemleri ufak farklılıklar gösterse de genel anlamda dışarıdan uygulanan teller ile yanıdır.

Lingual Ortodonti de tel ve braketler dışında ağız içi lastikler kullanılır mı?

Evet Lingual Teknik uygulamalarında sabit tel ve braketler ile birlikte ağız içi lastikler kullanılmaktadır. Bu konuda dışarıdan uygulanan geleneksel tedaviler ile arada bir fark yoktur. Sadece lastikler dil tarafından kullanılır.

Lingual Tedavi de ağız dışı aygıtlar kullanılır mı?

Hayır. Lingual Ortodonti de ağız dışı apareylerin yerine mini vidalar kullanılmaktadır.

Braketim koptu ne yapmalıyım?

Kopan braket tedavinizi etkileyeceğinden en kısa zamanda ortodontistinize başvurmanız gerekmektedir. Aksi durumda kopan braketten ayrılan diş yer değiştireceği gibi Lingual Tedavi süresini uzatacaktır. Diş telinizin batması durumunda ise ortodontistinizin vermiş olduğu ortodontik mum ve jelinizi kullanabilirsiniz. Bunların yeterli olmadığı veya diş telinin çıktığı durumlarda yine ortodontistinize başvurmayı ihmal etmeyiniz.

Lingual Ortodonti Fiyatları diğer bilinen ortodontik tedavilere göre daha maliyetli bir tedavi midir?

Lingual Teknik te tedavi ücretleri vakalara göre faklılık göstermekle birlikte kullanılan braketlerin daha pahalı olması ayrıca hasta ağzına uygulanmadan önce bir laboratuar aşaması gerektirmesi sebebiyle Lingual Ortodonti geleneksel tedavilere göre daha maliyetli bir tedavidir.