Ortognatik cerrahi yüz kemiklerindeki iskeletsel ve dişsel bozuklukların düzeltilmesiyle ilgili ameliyatları tarif eden genel bir terimdir. Çocuk ortodontisi büyüme gelişimi devam eden hastalarda uygulanır ve bu tedavide kullanılan ortodontik aygıtlar bireylerin çeneler arası ilişkilerinde değişiklik yaratarak mevcut çene bozuklarını düzeltir. Ancak büyüme gelişimini tamamlamış ve iskeletsel bozukluğun şiddetli olduğu vakalarda ortodontik tedavi yetersiz kalmaktadır. Böyle durumlarda yapılacak tedavi ortodonti uzmanının planladığı ve cerrahların çenelere uyguladığı bir operasyon ile desteklenmelidir.
Çenelerin düzgün olmayan kapanışları hastaların yüz görünümlerini olumsuz etkilemesi yanında çene eklemlerinde ağrı, dişeti rahatsızlıkları veya dişlerde anormal aşınmalar şeklinde bozukluklara sebep olabilir. Ortognatik cerrahi alt ve üst çene ilişkilerinde ön arka ve dik yön uyumsuzluklarının olduğu vakalarda, dudak damak yarıklı hastalarda, yüzde asimetrik bozuklukların olduğu olgularda, dişetinin aşırı görüldüğü ve istirahat halinde dudakların temas edemediği bireylerin tedavisinde sıklıkla uygulanmaktadır.
Erişkin hastalar başlangıçta tedavi planının bir parçası olan ortognatik cerrahiye sıcak yaklaşmamaktadırlar. Ancak böyle bir tedavinin sonuçları son derece etkileyicidir. Ortognatik cerrahi ile birlikte yapılan ortodontik tedavilerde hastalar daha iyi bir diş sağlığı yanında arzu ettikleri estetik görünüme kavuşacaklardır. Bu tedavinin sonunda kişi kendisini daha sağlıklı ve mutlu gösteren bir gülümsemeye sahip olacak, kendine olan özgüveni artarak çevreleri ile olan iletişiminde kendini daha rahat hissedecektir.
Ortognatik cerrahi uygulanacak hastalarda ortodontist cerrahi işlem öncesinde çapraşık konumdaki dişlerin düzgün dizilimlerini sağlayarak bu dişlerin kapanışlarını cerrahi sonunda planlanmış durumu öngörerek ayarlar. Cerrahi müdahale öncesi kullanılan ortodontik apareyler ameliyat sırasında ve sonrasında çenelerin pozisyonlarının korunmasına yardımcı olabilmek amacıyla yerlerinde bırakılırlar. Ortognatik cerrahi sonrasında genellikle dişleri istenilen son pozisyonlarına getirmek ve ideal kapanışa ulaşmak için bir süre daha ortodontik tedavi gereklidir.
Ortodontik tedavisi en zor olan ve tecrübe gerektiren vakaların başında gelen ortognatik cerrahi bozukluklar lingual teknik ile hiçbir sıkıntı olmadan tedavi edilebilmektedir. Buradaki en önemli kriter tedaviyi yapacak olan ortodontistin ‘lingual ortodontist’ ünvanını taşıyan, bu teknik konusunda gerekli eğitimi almış, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip bir hekim olmasıdır.
Sadece lingual tekniğin uygulandığı kliniğimizde çene bozukluğu olan hastalarımız ortognatik cerrahi öncesi ve sonrasındaki dönemi dış görünüşlerinden ödün vermeden geçirebilmektedirler.
Yorum Yazın