Protez anlam olarak; vücutta olan herhangi bir eksikliğin ve fonksiyonu yerine getiremeyen organ veya dokunun yerine konması demektir. Diş protezleri ise çeşitli nedenlerle kaybedilen diş veya dişlerin fonksiyon ve estetik görüntüsünü yeniden kazandırmaya yarayan yapay dişlerin genel adıdır.
Dişhekimliğinde ağız içerisinde birkaç dişin eksik olduğu durumlarda komşu dişler veya implantlardan faydalanarak dişlerin fonksiyon ve estetik görüntüsünü yeniden kazandırmak amacıyla yapılan protezlere sabit protezler denilmektedir.
Sabit protezler başlıca; implant veya diş üstü kuron ve köprü restorasyonlarını içermektedir. Kuron protezi tek dişin restorasyonu iken, köprü protezi eksik dişlerin komşu dişlerden destek alınarak restore edilmesidir. Hastalarda implantların üzerine köprü protezi uygulanabildiği gibi, eksik dişlerin varlığında komşu dişlerin desteği ile köprü protezi uygulaması da yapılabilir.
Eksik dişlerin tamamlanmadığı durumlarda hastaların estetik görüntüleri olumsuz etkilenir, ağız ve diş sağlığı problemleri gelişebilir, çene eklemi problemleri sindirim sistemi problemleri yaşanabilir.
Bazı erişkinler kullanacakları ortodontik apareylerin görüntüsüne bağlı olarak çocuksu görüneceklerini düşünmekte ve protez öncesi ortodontik tedaviyi yaptırmayarak orta ve uzun vadede ağız diş sağlıklarını riske atmaktadırlar. Günümüzde lingual ortodontik tedavi bu sorunu ortadan kaldırmıştır. Dış görüntülerinden hiçbir ödün vermeyen erişkin hastalar bu teknik sayesinde dişlerinizi kestirmek zorunda kalmadan eski çekim boşluklarınızı kapatmak mümkün olabileceği gibi, protez yaptırmadan önce kısa süreli bir ortodonti tedavisiyle görüntünüzden ödün vermeden dişlerinizin sağlığını geri kazanabilir ve protezinizin ömrünü uzatabilirsiniz.
Hastalarda kullanılan kuron ve protezler çeşitli malzemelerden yapılmaktadır. Bunlar kıymetli metaller, porselen, zirkonyum ve/veya bunların birleşimleri olabilir. Porselen yapının alttan metal bir alaşım ile desteklendiği metal destekli porselen protezler uzun yıllardır uygulanan bir yöntemdir. Oldukça dayanıklı olan bu yöntemin en önemli dezavantajı alt yapıları olan metallerin dişlerde opak bir görüntü yaratarak dişlerin yapay ve cansız görünmelerine sebep olmalarıdır. Gelişmiş teknoloji ürünü olan zirkonyum kuron ve köprüler; estetik ve dayanıklılığı bir arada sunar. Ağız içi dokularla da uyumlu olan ve ışık geçirgenliği sayesinde doğal dişlerin görüntüsünün tam olarak yakalandığı zirkonyum uygulamaları metal alerjisi olan bireylerde klasik alt yapılı porselenler yerine kullanılmalıdır. Doğal diş minesi gibi ışık geçirme özelliği kusursuz olan metal desteksiz tam porselen kuronlar ise uygulamada estetik açıdan kusursuz sonuçlar vermektedir.
Geçmişte kaybettiğiniz ve önemsemediğiniz dişler sonucu kemik kaybı yaşayabilir, çekim boşluğuna komşu dişlerin devrilmesiyle birden fazla dişin sağlığını kaybedebilirsiniz. Kısa yoldan çözüm elde etmek için eksen eğimleri bozulmuş ve üzerine gelen çiğneme kuvvetlerini dengeli bir şekilde karşılayamayan bu dişleri kestirip protez yaptırdığınızda ise bir şeylerin yanlış olduğunu hisseder ama sorununuza tam bir çözüm bulamazsınız. Sonuç olarak orta ve uzun vadede desteği güçlü olmayan köprü ayağı bu dişlerden de kayıp yaşayabilirsiniz.
Oysa ki herhangi bir sabit ünite (protez-implant) ağıza konmadan önce bir ortodonti uzmanıyla görüşmek tedavinize farklı bir vizyon katabilir. En iyi protez insanin kendi dokusu, kendi dişidir. Bu yüzden dişlerin kesilip küçültüleceği, üzerine porselen kaplamaların yapılacağı pek çok durumda ortodontik tedavi sağlıklı bir estetiğin imdadına yetişmekte, kişiye hayatinin geri kalan kısmında “kendi dişleri” ile güzel bir Bazı erişkinler braket takarsa çocuksu görüneceklerini düşünüyorlar. gülümseme ve daha sağlıklı bir görünüm kazandırmaktadır.
Yorum Yazın