-
Lingual Tedavi Nedir?
Lingual tedavisi çene bozuklukları ve diş çapraşıklarını düzeltmek için kullanılan braket ve tellerin dişlerin ön yüzeyleri yerine iç taraflarına uygulandığı ortodontik tedavi çeşididir. Halk arasında gizli diş teli, görünmez diş teli veya görünmeyen diş telleri olarak bilinen ve geleneksel diş tellerinin tüm özelliklerini taşıyan lingual apareyler hastalara ortodontik tedavi süresince tam bir estetik görüntü sağlar.
-
Neden Lingual Diş Teli Tedavisini Seçmelisiniz?
Eğer görüntünüz sizin için çok önemli ise ve geleneksel diş tellerinin görüntüsünün sizi rahatsız edeceğini düşünüyorsanız lingual tedavi sizin için uygun bir seçenek olacaktır. Benzer şekilde mesleğiniz gereği sürekli insanların karşısında kalıyorsanız ve diş tellerinizin görünmesi sizi rahatsız hissettirecekse lingual diş telleri sizin için en uygun çözümlerden biri olarak ön plana çıkacaktır.
-
Kimler Lingual Tedavi Yaptırabilir? Tedavide Yaş Sınırı Varmıdır?
Lingual tedavi son yıllarda görünümüne önem verenlerin tercih ettikleri bir tedavi uygulamasıdır. Özellikle ileri yaşlarda ortodontik tedavi görmek isteyenler tarafından görünmeyen diş teli tedavisi tercih edilmektedir.
Lingual tedavide yaş sınırı yoktur, sürekli dişlerinin sürmesi tamamlanmış ve dişetleri sağlıklı olan her yaştaki bireyde yapılabilir. Bununla birlikte tedavinin maliyeti dikkate alındığında çocuk hastalarda çok fazla tercih edilmeyeceğini söylemek doğru olacaktır.
-
Lingual Teknik Dünyada Kabul Gören Bir Tedavi midir?
1970 li yıllarda ortaya çıkan lingual teknik ülkemizde 2000’li yılların başından bu yana başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Günümüzde ortodontide üst uzmanlık olarak kabul edilen teknik ile ilgili değişik ülkelerin yerel cemiyetleri dışında Dünya Lingual Ortodonti (WSLO) ve Avrupa Lingual Ortodonti Dernekleri (ESLO) olmak üzere iki adet uluslararası dernek bulunmaktadır. Söz konusu bu dernekler tarafından lingual teknik ile ilgili bir klinik yeterlilik sınavı uygulamakta ve ancak bu sınavdan başarılı olan ortodontistler bu deneklerde aktif üye olarak yer alabilmektedir.
-
Lingual Ortodontist Kime Denir?
Ortodonti, dişhekimliğinin en eski uzmanlık dalıdır. Ortodontist olmak için dişhekimliği fakültelerinde verilen ve en az dört yıl süren ortodonti programını başarı ile tamamlamak gerekir. Lingual tedavi ise günümüzde ortodonti alanında üst uzmanlık olarak kabul edilmekte ve uzman ortodontistler bu teknik ile ilgili yaklaşık 2 yıl süren ek bir eğitim alarak lingual ortodontist unvanını almaktadırlar.
-
Lingual Ortodontik Tedaviyi Yapacak Ortodontisti Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Lingual ortodontik tedavide başarılı bir sonuç almak isteyen hastaların doktor seçiminde dikkat edecekleri en önemli nokta tedaviyi yapacak olan kişinin lingual ortodontist olmasıdır.
-
Lingual Tedavide Her Türlü Ortodontik Bozukluk Tedavi Edilebilir mi?
1970'li yılların sonlarında ortaya çıkan lingual tedavi günümüzde ortodonti alanındaki teknolojik ilerlemeler ve kullanılan hassas laboratuar teknikleri sayesinde uygulama açısından eksiksiz hale gelmiştir. Bu teknik üzerinde uzmanlaşmış yeterli bilgi ve klinik tecrübeye sahip lingual ortodontistler tarafından yapılacak tedavilerde, klasik ortodontik tedavilerde (dışarıdan teller) olduğu gibi her çeşit vaka kusursuz olarak tedavi edilebilmektedir.
-
Lingual Tedavide Ortalama Tedavi Süresi Nedir?
Vakaya göre değişmekle birlikte lingual ortodontistler tarafından yapılan tedavilerde tedavi süresi dışarıdan uygulanan tedavilerde olduğu gibi ortalama 12-24 ay arasında değişmektedir.
-
Lingual Braketler Dişlerin Ön Yüzlerine Yapıştırılan Geleneksel Braketlere Göre Daha mı Fazla Rahatsız Eder?
Günümüzde kullanılan lingual braketler dışarıdan kullanılan klasik braketlere göre daha küçük ve daha ince olarak üretilmişlerdir. Ayrıca hasta konforu düşünülerek lingual braketlerin kontürleri daha yassı ve yuvarlak olarak tasarlanmıştır. Ancak yine de lingual braket ve lingual diş telleri dil tarafında bulunmaları sebebiyle tedavi başında hastalara biraz daha fazla rahatsızlık verebilmektedir.
-
Lingual Tedavide Meydana Gelen Rahatsızlıklar Kalıcı mıdır?
Bu teknikte tedavi başında meydana gelen rahatsızlıklar kesinlikle kalıcı değildir. Hasta açısından braketlerin takılmasını takiben oluşabilecek adaptasyon sürecinin kısa ve rahat bir şekilde geçirilmesi tedaviyi gerçekleştiren doktorun klinik tecrübesi ile yakından ilgilidir. Lingual ortodontistler tarafından yapılan tedavilerde uygulanan braket ve tellere bağlı olarak meydana gelen rahatsızlıklar ortalama 2-4 hafta arasında tamamen ortadan kalkmaktadır.
-
Lingual Tedavide Karşılaşılan Rahatsızlıklar Nelerdir?
Lingual braketlerin uygulanmasını takiben dilin uygulanan braketlere dokunmasına bağlı olarak ağız içerisinde tükürük salgılanmasında bir artış meydana gelir. Söz konusu bu durum 48-72 saat arası düzelmektedir.
Benzer şekilde yine dilin lingual braket ve teller ile temasına bağlı olarak dilde kızarık ve tahrişler meydana gelebilir. Bu durumun düzelmesi yaklaşık bir haftadır
Bir diğer karşılaşılabilecek sorun özellikle derin kapanış bozukluğu gösteren vakalarda ise üst dişlerin alt dişleri fazla örtmesine bağlı olarak alt dişler üst ön dişlerin arka yüzeylerine yerleştirilen lingual tellere temas etmekte arka bölgelerde kapanışta açıklık meydana gelebilmektedir. Söz konusu bu rahatsızlık açıklığın miktarına göre kademeli olarak düzelmekte ve yaklaşık olarak 3- 4 hafta içerisinde tamamen ortadan kalkmaktadır
-
Lingual Tedavide Dllde Ciddi Yaralanmalar Meydana Gelir mi?
Lingual ortodontist tarafından yapılan tedavilerde lingual braketlere bağlı olarak dilde ciddi yaralanmaların meydana gelmesi mümkün değildir. Sadece kızarıklık şekiinde hafif tahrişler olacaktır. Söz konusu bu durumda ortalama 1 hafta civarında normale dönecektir.
-
Lingual braketler Beslenmede Bir Sıkıntı Yaratır mı?
Üst dişlerin alt dişleri fazla örttüğü ve ortodontide derin kapanış olarak adlandırılan vakalarda alt dişlerin üst braketlere temas etmesi sonucu arka bölgedeki dişlerin kapanışında açıklık meydana gelmektedir. Söz konusu bu durum çiğnemede belirli bir süre bir sıkıntı yaratabilse de lingual ortodontistiniz ağız içerisinde yapacağı işlemlerle bu sürecin kısa sürede geçmesini sağlayacaktır.
-
Lingual Braketler Konuşmamı Etkiler mi?
Tekniğin uzmanı doktorlar tarafından yapılan tedavilerde konuşma bozukluğunun kalıcı olması gibi bir durum söz konusu değildir.
Lingual tedavide braketlerin uygulanmasını takiben bazı harflerde sıkıntı meydana gelmekte ancak hastalarda uygulanan lingual tellere bağlı dildeki tahrişlerin geçmesi, ağız içerisinde yan bölgelerde meydana gelen açıklıkların kapanması ve tükürük seviyesinin normale dönmesi ile birlikte konuşma kademeli olarak hızlı bir şekilde düzelmekte ve ortalama 2- 4 hafta arasında normale dönmektedir. Lingual hastalarımıza kliniğimizde verilen artikülasyon egzersizleri ile söz konusu bu sorun kısa sürede çözümlenmektedir.
-
Lingual Braketlere Alışma Süresi Daha mı Uzundur?
Lingual braket ve tellere olan alışma süresi dişlerin dış yüzlerine yapıştırılan labial braketlere alışma süresi ile karşılaştırıldığında biraz daha uzundur. Klasik dışarıdan uygulanan braketlerde alışma süresi ortalama 1 hafta civarında iken lingual teknikte bu süre 2- 4 haftayı bulabilmektedir. Lingual ortodontistler tarafından yapılan tedavilerde hastalar en fazla 4 hafta sonraki randevularına lingual braketlerine tamamen alışmış olarak gelmektedirler.
-
Lingual Teknikte Tedavi Süresi Daha mı Uzundur?
Bu teknik ile ilgili kesintisiz laboratuar desteğine sahip, ayrıca yeterli klinik tecrübeye sahip lingual ortodontistler tarafından yapılacak lingual tedaviler ile dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan braketlerle yapılan labial tedaviler arasında tedavi süresi açısından bir fark yoktur.
-
Lingual Braketler Sosyal Hayatımı Nasıl Etkiler?
Günümüzde dişlerin iç yüzeylerine uygulanan lingual braketler birçok tanınmış kişi tarafından da tercih edilmektedir. Bu tedavi sayesinde hastalar bir taraftan dişlerindeki düzelmeleri izlerken diğer yandan özgürce gülümseyebilmektedir. Lingual tel ve lingual braketler sayesinde uzun ortodontik tedaviler sırasında hastaların sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkileyen geleneksel diş telleri yetişkinler için estetik açıdan bir sorun olmaktan çıkmıştır.
-
Lingual Teknikte Ağız Bakımı Diğer Ortodontik Tedavilere Göre Daha mı Zordur?
Lingual apareylerin uygulanmasını takiben klinğimizde hastalara verilen eğitim ve ilerleyen günlerde hastaların fırçalama tekniklerine alışması, ayrıca ara yüz fırçaları ve diş duşu (water pick) kullanımı ile ağız bakımında bir sıkıntı yaşanmamaktadır.
-
Lingual Tedavi Diğer Bilinen Ortodontik Tedavilere Göre Daha Pahalı Bir Tedavi midir?
Lingual tedavide kullanılan braket ve tellerin laboratuar da kişiye özel olarak hazırlanması, teknikte kullanılan malzemelerin daha maliyetli olması, ayrıca tekniği uygulayacak doktorun lingual ortodonti eğitimi almış olması sebebiyle labial teknik (dışarıdan teller) ile karşılaştırıldığında daha pahalı bir tedavidir.
-
Incognito Lingual Tedaviye Alternatif Faklı Bir Tedavi Çeşidi midir?
İncognito pazarlama stratejisi olarak lingual teknikten farklı, bu teknikten üstün veya bu tekniğe alternatif bir tedavi çeşidi gibi tanıtılsa da söz konusu bu durum doğru değildir. Incognito braketler aynen kendisine renk dışında çok benzeyen Win braketler veya Harmoni braketler gibi lingual tedavide kullanılan bir braket çeşididir
-
Incognito Braketler ve Kullanılacak Teller Kişiye Özel Olarak mı Hazırlanır?
Lingual teknikte tedavi edilecek hastaların tümünde kullanılacak braket ve teller kişiye özel hazırlanır. Dolayısıyla bu durum sadece incognito braket ve incognito tellere veya bu gruba giren Win Braket, Harmony Braket tarzı lingual braketlere özel bir durum olmayıp lingual tekniğin vazgeçilmez en önemli kuralıdır. Kişiye özel hazırlanmayan tel ve braketler ile yapılacak lingual tedavilerde vakalarda başarılı sonuç almak mümkün değildir.
-
Incognito Braketlerin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Özellikle ağız içerisinde çalışma sırasında hekime sağladığı bazı kolaylıklar tekniğin en önemli avantajıdır. Bu sebepten dolayı laboratuar hizmetini klinik bünyesinde çözmek yerine dışarıdan sağlayan ve lingual teknik ile tecrübesi nispeten sınırlı olan hekimler tarafından tercih edilmektedir.
Incognito ve bu grubun içerisinde yer alan Win braket ve Harmony braketlerin en önemli dezavantajları ise yapıştırıldıkları diş yüzeyinde çok geniş bir alan kapladıklarından dolayı dişlerin arka yüzeylerine yapışmasına rağmen dışarıdan bakıldığında fark ediliyor olmalarıdır. Bunun yanında yapıştırıldıkları dişlerin çiğneme yüzeylerine uzanan tutucu tırnaklar hasta açısından çiğnemede daha fazla sıkıntı yaratabilmektedir.
-
Laboratuar Aşaması Lingual Teknik İçin Ne Kadar Önemlidir?
Laboratuar Aşaması Lingual Teknik İçin Ne Kadar Önemlidir?
-
Lingual Teknikte Laboratuar Konusunda Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir?
Lingual tedavide laboratuar desteğine sadece tedavi başında değil tedavinin her aşamasında ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebepten dolayı başarılı bir lingual tedavi için laboratuarın tecrübesi yanında, hekime vereceği kesintisiz destek de çok önemlidir. Ülkemizde lingual tedavi uygulaması yapan hekimlerin büyük çoğunluğu teknik ile ilgili laboratuar desteğini yurt dışından almaktadırlar
Lingual tedaviyi değerlendiren hastaların laboratuar desteğine sadece tedavinin başında değil tedavinin her aşamasında gerek olabileceğini ve laboratuar desteğini dışarıdan sağlayan kliniklerde hasta ile ilgili materyalin ilgili laboratuara gönderilmeleri ve geri gelmeleri sırasında yaşanabilecek zaman kaybına bağlı olarak sürelerinin uzayabileceğini, tedavi ile ilgili sıkıntı yaşanabileceğini bilmeleri gerekmektedir.
-
Invisalign nedir? Lingual tekniğe bir alternatif midir?
İnvisalign veya şeffaf plak tedavisi basit ortodontik bozuklukların hasta tarafından takıp çıkartılan bir dizi şeffaf plak ile tedavi edildiği yöntemdir. Söz konusu bu teknik sabit ortodontik tedavi bir alternatifi olmayıp sadece basit vakaların tedavisinde hastalar tarafından düzgün olarak kullanıldıklarında iyi sonuçlar vermektedir. Plaklar ile yapılan tedaviler lingual teknik için alternatif bir yöntem olmayıp sadece bazı vakalarda lingual tedaviye tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır.