Diş renkleşmelerinde, dişlerin ön yüzeylerinde estetik olmayan dolguların varlığında veya çeşitli sebepler ile kırılmış veya aşınmış dişlerin restorasyonlarında, lamina porselenler çalışmalarının yanında kompozit materyaller de uygulanabilmektedir. Söz konusu bu uygulama porselen laminalarda olduğu gibi dişler üzerinde yapılan hazırlık çalışmalarından sonra, hastadan alınan ölçüler üzerinde laboratuarda hazırlanabildiği gib, aynı randevuda dişlerin üzerinde doğrudan da yapılabilir.
Çapraşıklığı düzeltmeye yönelik kompozit lamina uygulamaları estetik olarak hastaların beklentilerini karşılayamaz. Dolayısıyla kompozit lamina uygulamalarında çapraşıklık kalacak ve tam olarak estetik bir görüntü sağlanamayacaktır. Bu sebepten dolayı kompozit lamina uygulaması düşünen hastaların öncelikle bu uygulama öncesinde ortodontik tedaviyi değerlendirmeleri çok önemlidir.
Sadece ön bölge dişlerine iç taraftan uygulanan ve lingual teknik ile karşılaştırıldığında daha ekonomik bir çözüm olan LAS (Lingual Sosyal Altı) uygulaması ile hastalarımız dişlerindeki çapraşıklıklarından dış görünüşlerinden ödün vermeden kısa sürede kurtulmaktadırlar. Ortalama 3-6 ay gibi kısa sürede görünmeyen ortodontik tedavi ile dişlerindeki çapraşıklıklardan kurtulan hastalarımız bu işlem sonrasında yaptıracakları kompozit lamina uygulaması ile arzu ettikleri gülümsemeye kavuşmaktadırlar.
Günümüzde kompozit laminalarda kullanılan materyaller çok gelişmiş olup, yapılan uygulamalarda dişlere istenilen renk, şeffaflık ve estetiği vermek mümkün olmaktadır. Kompozit laminalar sert ve dayanıklı olup, dişlere güçlü tutunurlar, çiğneme sırasında dişlerden kolay ayrılmazlar. Uygulama sırasında dişlerin ön yüzeyleri çok hafif pürüzlendirilerek kompozit lamina için tutuculuk sağlanır, daha sonra özel dolgu maddeleri diş yüzeylerine yapıştırılır ve şekillendirilir. Bu işlem sırasında herhangi bir anestezi ihtiyacı yoktur ve ağrı duyulmaz.
Porselen laminalar ile karşılaştırıldığında; kompozit laminaların yapımı tek seansta gerçekleşir, kırıldıklarında kolayca tamir edilebilirler ve daha ekonomiktirler. Buna karşılık porselen laminalar ise kırıldığında tamirleri daha zordur. Porselen laminaların zaman içerisinde yiyecek ve içecekler ile renkleşme ihtimali azdır, daha şeffaf ve ince oldukları için kompozit laminalara göre daha doğal bir görünüm sağlarlar.
Ağız ortamında çok sayıda bakteri bulunduğundan dolayı dişler üzerine uygulanan tüm restorasyonlar çürük oluşumu açısından risk taşırlar. Diş fırçası, diş ipi, ara yüz ve fırçası kullanımı iyi bir ağız hijyeni sağlamak, diş ve lamina birleşimini mümkün olduğu kadar temiz tutmak ve rutin dişhekimi kontrollerinin aksatılmaması hangi materyalden yapılırsa yapılsın laminaların ömrünü uzatacaktır.
Burada en önemli nokta kompozit lamina öncesi hastanın dişlerindeki çapraşıklık miktarıdır. Kompozit lamina uygulamasında porselen laminalarda olduğu gibi dişlerde kesim yapılmaz. Bu sebepten dolayı hastaların diş sağlığı açısından son derece zararlı bir uygulama olan dişlerde kesim yaptırarak çapraşıklığı düzeltmek kompozit lamina uygulamalarında mümkün değildir. Bunun yanında bu uygulama çapraşıklık düzeltilmeden yapıldığında çapraşık dişlerin arayüz temizliği düzgün olarak yapılamayacağından laminaların ömrü uzun olmayacaktır.
Yorum Yazın