Kuron köprü protezler veya halk arasında bilinen adıyla protez dişler çeşitli sebeple kaybedilmiş olan dişlerin yerlerinin tamamlanması amacıyla yapılan diş hekimliği uygulamalarına verilen isimdir.

Diş üzerinde madde kaybı veya herhangi bir şekilde diş kaybı söz konusu olduğu durumlarda hasta ve hekimin önüne iki seçenek gelmektedir. Bunlardan birincisi implant uygulaması diğeri ise kuron köprü uygulamalarıdır. Çeşitli sebeplerle implant işleminin yapılamadığı vakalarda protez uygulamaları tek seçenek olarak kalmaktadır. Kuron köprü uygulamalarında protezin uygulanacağı diş veya eksik dişin tamamlanacağı bölgeye komşu olan dişlerde diş kesimi yapılmakta, sonrasında hastadan alınan ölçü üzerinde laboratuvarda üretilen protez hekim tarafından hasta ağzına uygulanmaktadır. Bazı durumlarda, protez dişler cerrahi iyileştirmeler sonrasında hastalara uygulanmaktadır.

Günümüzde diş hekimliği alanında üç farklı protez uygulaması bulunmaktadır. Bunlar;

Sabit protezler

Sabit protezler adından da anlaşılacağı üzere ağız içerisinde uygulandığında yerinde kalan ve hasta tarafından çıkartılamayan dişlere verilen isimdir.

-Köprü uygulamaları: doğal dişler veya implantlar ile desteklenir: Metal destekli seramik veya tam seramik olabilir. 

-Kaplamalar: dişlerde meydana gelen madde kayıplarını ortadan kaldırarak dişe bütünlüğünü kazandırmak amacıyla yapılan tek diş kuron uygulamalarına verilen isimdir.

Çıkarılabilir protezler

Halk arasında takma diş olarak bilinen bu protezlerin tam ve kısmi olmak üzere iki çeşidi vardır. Tam protezler ağız içerisinde hiç diş olmadığı durumlarda yapılan uygulamalardır. Günümüzde hastalar tarafından tercih edilmemekle birlikte implant uygulamasının yapılamadığı vakalarda halen sıklıkla kullanılmaktadır.

Sabit hareketli protezler

Bu protezlere teleskopik protezler adı verilmektedir. Ağız içerinde sağlam ve kullanılabilir durumda olan dişler üzerinde kesim yapılarak üzerlerine metalden oluşan ince bir kaplama yapılır ve hastanın kullanacağı protez bu kaplama üzerine girip çıkacak şekilde üretilir. Tutuculuk sürtünme kuvveti ile sağlandığından dolayı çok iyidir. Hasta tarafından çıkartılarak temizlenebilmektedir.

Sağlıklı dişler hem fonksiyon hem de estetik açıdan çok önemlidir. Diş eksikliğine bağlı olarak çiğnem fonksiyonunda oluşabilecek bozukluklar ilerleyen dönemlerde sindirim sorunları başta olmak üzere çok ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Bu sebeple hem dış görünüşümüz açısından hem de sağlığımız açısından dişlerimizi asla ihmal etmemeli gerekli işlemleri vakit kaybetmeden yaptırmalıyız.