Gülüş Tasarımı, estetik açıdan görünümü bozuk olan diş ve dişetlerinin hastanın yüz şekline ve ihtiyacı olan gülüş şekline göre doğal ve kendisine yakışan bir şekilde tasarlanması işlemidir. Multi disipliner bir yaklaşım gerektiren Gülüş Tasarımı birçok kriterlerin bir arada kullanılması ile oluşmaktadır.
Gülüş Tipleri Nelerdir?
- Negatif Gülüş: Köpek dişlerin uzun ön dişlerin kısa olduğu gülüş tipidir
- Pozitif Gülüş: Köpek dişlerin kısa ön dişlerin uzun olduğu gülüş tipidir. Feminen gülüş veya kadın gülüşü bu tip gülüş şeklidir.
- Erkek Gülüşü: Köpek dişlerinin iri ve belirgin, tüm ön dişlerin birbirine yakın dizime sahip olduğu gülüş şeklidir. Bu gülüş tipinde erkekte daha erkeksi bir görüntü oluşurken bayanlarda daha sert hatta asabi bir görüntü ortaya çıkmaktadır.
- Yaşlı Yıpranmış Görüntülü Gülüş: Diş uçları kırık ve aşınmış, diş taşı nedeniyle dişlerin aralık ve siyah gözüktüğü, konuşurken üst dişlerin değil de alt dişlerin gözüktüğü gülümseme şeklidir. Böyle gülümsemeye sahip bireylerde diş taşlarının temizlenmesi, üst dişlerin tekrar sağlıklı ve dolgun görüntüye kavuşturulması ile kişi 8-10 yaş gençleşir.
Gülüş Tasarımı yapılırken hastanın beklentisini karşılamak çok önemlidir. Diş hekiminiz tarafından hastanın ağız ölçümlerinin yapılması ve belirlenen bu ölçümleri dijital ortama aktarılarak özel programlar ile uygulanacak tedavideki işlemlerin yüz şekline uygumu önceden öngörülmektedir.
Gülüş Tasarımının Size Katacakları
- Daha doğal bir gülüş ve diş yapısı
- Net ve parlak dişler
- Sağlıklı diş etleri
- Kırık ve çapraşık olan dişlerin yok olması
Lingual Ortodontin in Gülüş Tasarımındaki Yeri ve Önemi
Bazı durumlarda özellikle çene ilişkilerinin uyumsuzluk gösterdiği, dişler arasında boşlukların olduğu veya dişlerin çapraşık olduğu vakalarda sadece ortodontik tedavi ile başka hiçbir işleme gerek kalmadan hastaların arzu ettikleri gülüş tasarımını sağlamak, hastaları arzu ettikleri gülüş tipine kavuşturmak mümkündür. Ancak bununla birlikte dişlerdeki renk şekil ve form bozuklukları gibi dişlerin kendisinden kaynaklanan sorunların da mevcut olduğu vakalarda ortodontik tedaviyi takiben gülüş tasarımı ile ilgili ilave işlemlerin yapılması gerekmektedir.
Ortodontik bozuklukların mevcut olduğu vakalarda ortodontik tedavi yaptırmadan sadece dişleri kestirmek sureti ile gülüş tasarımı yaptırmak ileride diş kaybı ile sonuçlanabilecek geri dönüşü olmayan problemlere sebep olabilmektedir. Hastaların ortodontik Tedaviyi atlayarak diş kestirmek suretiyle Gülüş Tasarımı yaptırmalarının en önemli sebebi tedavi süresinin uzun olması ve bu tedavi sırasında ortodontik aygıtların görüntüsüdür.
Ortodontik Aygıtların dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılarak uygulandığı Lingual Ortodonti bu noktada tedaviye mesafeli yaklaşan erişkin hastaların ilk tercihi olmuştur. Bu tedavide teller dişlerin arka yüzünde bulunmakta olup, herhangi bir iletişimde görünmezler. Her vakada uygulanabilir olması ve hastaya estetik açıdan herhangi bir rahatsızlık vermemesinden dolayı günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir.
İstanbul Avrupa yakasında sadece Lingual Ortodontinin uygulandığı kliniğimizde Gülüş Tasarımı yapılırken hastalarımız Lingual Teknik yani Görünmez Diş Teli veya Görünmeyen Diş Teli tedavisine başvurmaktadır.
Yorum Yazın